Yunanlı şair Seferis’in doğumunun 100. yıldönümünü İzmir Valiliği ve Ege Üniversitesi ortaklaşa bir programla kutlama girişiminde bulundular. Ancak, bu girişim, İzmir’deki milliyetçi kuruluşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Bu kuruluşların temsilcileri, ortak bir basın toplantısıyla tepkilerini şu şekilde dile getirdiler:
Basınımızda yer alan Yunanlı Şair Seferis’in doğumunun 100. yılının Ege Üniversitesi ve İzmir Valiliği desteğinde kutlanacağı ve Fener Patriği Bartolemeos’un KAYAKÖY Turizm projesini çok beğendiği ifadesi ile geleneksel kilise bayramlarından birinin Kayaköy’de yapılmasını ve Atina’ya cami yapılmasını isteyen görüşlerine kamuoyumuzun dikkatini çekmek istiyoruz.
Resmî ve sivil uluslararası ilişkilerde “hiçbir ölçü tanımamazlık” ilkesi özellikle Yunanistan’la olan ilişkilerde kendini hissettirmektedir. Basın, bürokrat ve devlet desteğini al, sonra gelsin Mastika, haydi Sirtaki, reklâmını yap. Verdiğinin karşılığında ne aldığını düşünme… Bu gösterilere karnımız doydu. Uluslararası ilişkilerin ön şartı mütekabiliyet (karşılıklı davranış) prensibidir. Hiç kimse devlet adına tek taraflı bonkörlük yapma yetkisini kendinde görmemelidir. Eğer Seferis’in doğum yıldönümünü kutlama programının karşılığında; Selânik doğumlu edebiyatçımız AKA GÜNDÜZ’ün 104. ölüm yıldönümününün SELÂNİK’te, bestekâr DRAMALI HASAN’ın 108. yıldönümünün DRAMA’da veya yazar KÂZIM TAŞKENT’in doğum gününün PREVEZE’de kutlanması sağlanabiliyorsa bu projeyi biz de destekleriz. (Tamburî ALİ EFENDİ de MİDİLLİ doğumludur).
Bartolemeos nedense İzmir’e biraz sık gelmeye başlamıştır. Onun Atina’ya cami yapılması isteği bir gösteridir. Bırakalım yeni cami yapılmasını, aralarında Mimar Sinan’ın eserleri de dahil olmak üzere kapatılan veya yakılan camiilerimiz onarılsın, onlar da bize yeter. Kayaköy’ün restorasyonu ile turizme açılması yönünde projeye destek verenler neden Yunanistan’da aynı konumdaki terk edilmiş bir Türk köyünün de restore edilmesini ve turizme kazandırılmasını düşünmüyorlar? Böyle bir köyü ziyaret etmeyi biz de isteriz.
7 Mayıs’da Göreme’ye yapacağı gezi öncesi Etnos Gazetesi’ne verdiği demeçte “Türkiye’nin AB’ne üyeliği (şartlarından biri) Anadolu’da önceden var olmuş Hristiyan toplumların yaşadığı bölgelerde yeniden Hristiyanların yaşamasına izin vermesidir” diyerek, Hristiyanların Anadolu’ya tekrar yerleşebileceğini söyleyen Bartolemeos’a dikkat edilmelidir.
Yunanistan karşılığını verinceye kadar SEFERİS’in 100. doğum günü kutlamaları ve KAYAKÖY projesinin askıya alınmasını, millî şuur ve sorumluluk örneği olarak yetkililerimizden bekliyoruz.