Türk Ocakları son yıllarda verimli çalışmalar yapıyor. Genel Merkezi ve şubeleri tarafından düzenlenen bilimsel toplantılar, konferanslar, çeşitli toplum ve sanat etkinlikleri ses getiriyor. Bunlar halkımızın bilgisini ve kültürünü geliştirmeye, gençlerimizi “Türk milletini yükseltmek ülküsü”ne yönlendirmeye yardımcı oluyor. Bu çabaların en önemlisi, kuşkusuz, yayın etkinlikleridir. Toplantılarda, konferanslarda yapılan konuşmaların basılı duruma getirilmesi yanında, önemli yıldönümleri ve olaylar vesile edilerek, kitaplar, risaleler de yayınlanıyor.
Türk Ocakları’nın değerlendirdiği bu vesileler arasında Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun 700’üncü yıldönüm ü de var. Bu çabaların ilk verimi, Türk Ocakları’nın yayın organı olan Türk Yurdu dergisinin Aralık 1999-Ocak 2000 özel sayısı oldu. Bu 600 sayfalık dev sayı büyük ilgi ile karşılandı. Aralık 1999’da Eskişehir’de düzenlenen “Aşiretten Cihan Devletine” adlı bilimsel toplantıdaki konuşmaların metinleri de yayınlanmak üzere. Bu konudaki çok değerli bir eser de Yozgat Ocağı’nca çıkarıldı. Böylece Türk Ocakları bu önemli “yıldönümü”nü en iyi değerlendiren kurumlardan biri oldu.
Yozgat Türk Ocağı’nın “700. Yıl Hatıra Kitabı” olarak yayınladığı 724 sayfalık dev eser Osmanlı Devleti ve Bozok Sancağı adını taşıyor.1 Eserde Osmanlı Devleti’ne ve bugünkü Yozgat ilinin yerini aldığı Osmanlı dönemindeki “Bozok Sancağı”na ilişkin olarak birçok tanınmış yazarlarca hazırlanan 45 araştırma yazısı yer alıyor. Bu yazılar hem Osmanlı Devleti’nin hem de Bozok Sancağı’nın tarihine, yönetim, eğitim-öğretim ve kültür hayatına, gelenek ve göreneklerine, folkloruna, ünlü kişilerine ilişkin çok değerli bilgiler taşıyor. Onlar yalnızca tarihle ilgilenenlerden değil, saydığımız bu alanlara ilgi duyanların da takdirle okuyacağı, yararlanacağı çalışmalar. Ayrıca, kitabın girişinde Yozgat Türk Ocağı Başkanı Necati şahin’in “Takdim”i, Dr. Mehmet Güneş’in “Bir Ulu Çınar” başlıklı kasidesi ve Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür’ün tefekkür verimi “Başyazı”sına yer verilmiş.
Birinci hamur kâğıda, yanlışsız ve rahat okunan harflerle çok temiz bir biçimde basılmış olan kitap, güzel tasarımlı bir cilt kapağı içine alınmıştır. İç kapak ve ithaf sayfaları ise kuşe kâğıdına, çok renkli olarak basılıdır.
Osmanlı Devleti ve Bozok Sancağı’nın “bütün şehitlerimize” ithaf edilmiş olması da, kuşkusuz, takdir gerektiren bir değer bilirlik örneğidir.
Beynimizi ve gönlümüzü doyuracak, kütüphanemizin raflarını süsleyecek değer ve güzellikteki bu eserin yayınlanmasına katkı ve emeği geçenleri yürekten kutlarız.
1- Osmanlı Devleti ve Bozok Sancağı. Yozgat: Yozgat Türk Ocağı, 2000. 724 s.