Mevcut hükûmeti silâh zoruyla devirmeye kalkışmak suçtur. Bu işe girişenler başarılı olurlarsa iktidara geçerler, olamazlarsa ipe çekilirler. 27 Mayıs ve 12 Eylül darbeleri amacına ulaştığı için, darbeciler hükûmet olmuşlardır. Talat AydemirTalat Aydemir bunu başaramadığı için idam edilmiştir. Ama darbelerin getirdiği iktidarlar geçicidir ve günün birinde seçimle el değiştirir. Bu durumda iktidardan uzaklaşan darbe yöneticileri biraz mahcup, bir kenara çekilip susmayı tercih etmelidir. Onların yüksek fikirleri tasvip edilmemiş ve sandığa gömülmüştür. Kendileri tarafından getirilmiş kanun hükümleri onları korusa bile vicdanlardaki yerleri belli olmuştur.
Bizde ise durum gariptir. 12 Eylül darbesinin şefi Kenan Önder, eski cumhurbaşkanı zırhından da güç alarak orada burada, yerli yersiz konuşmalar yapmaktan kaçınmamaktadır. NETEKİM, son konuşmalarından birinde veciz ifadele rde bulunmuştur. Demiştir ki: Türkiye eyaletlere bölünerek yürütülsün, seçim barajı düşürülsün, Kürtçü parti de Meclise girsin. Hattâ o eyaletlerin hangileri olacağını bile belirtmiştir.
Tepkiler iki türlü:
1. Bu sözleri yaşlılığın getirdiği aklî tahribat sebebiyle söylemektedir. Ciddiye alınması gerekmez.
2. Evren, ABN”nin sesi olmaya devam ediyor. Söyledikleri kendi görüşü değildir. Dışardan söyletilmektedir.
Bu iki öngörü de birbirinden beter. Düzeltmeye değer hiçbir tarafı yok. Hangisi doğru olursa olsun, küçültücü bir durum. Millî çıkarlara hiç uygun değil. Ancak, tasvip edenler de var: DTP’liler. Şimdi onlar uygun bulduklarına göre, Türkiye’nin yüksek menfaatlerine ne kadar aykırı olduğuna başka bir delil de gerekmez.
Türkiye’yi gerçekten seven, onu yükseltmek isteyen, bekasını düşünen herkes üniter devlet fikri etrafında toplanmıştır. Burada solcu, sağcı, ortacı ayrımı yok. Görüşler ne kadar ayrı olursa olsun, bu noktada birleşiliyor. Çünkü hayatî bir mevzu. Şakaya, fanteziye gelir tarafı bulunmuyor.
Türkiye’de merkezî idarenin yönetimde zorlandığı iddiası eyalet sistemine geçmek için yeterli ve inandırıcı bir bahane değildir. Zorlanmanın temel sebebi hantal bürokrasidir. Bürokrasiyi ıslah eder ve tam randımanla çalışır hâle getirirsek, başka fuzulî çözümler aramamıza gerek kalmayacaktır.
Kürtçülerin , SHP bünyesinden Meclise girmeleri hâdisesini çabuk unutmuşa benzeyenler var. 1991 seçimlerinde Erdal İnönü’nün himmetiyle böyle bir olay gerçekleşmiş, Kürt bayrağındaki renkleri giyinip Meclise gelmiş olanlar Kürtçe yemin etmeye kalkışmışlardı. Bu yüzden olaylar çıkmış, o milletvekillerinin vekillikleri iptal edilmiş, kendileri de hapse mahkûm olmuşlardı. Bu da Türkiye’nin başına bir sürü dert açmıştı. Umulur ki Erdal İnönü bu çıkar ayıbının mahcubiyetini şimdi duymakta olsun.
Diyarbakır belediye başkanının, DTP il başkanının, PKK’ya yataklık yaparken yakalanan DTP Büyükçekmece ilçe başkanının ve nihayet aynı partinin genel başkanının hep istedikleri de eyalet sistemidir. Böylece Diyarbakır ve çevre illerinden meydana gelecek eyaleti zamanla bir federe devlet hâline getirme hesaplarını yapmaktadırlar. Öte yandan, çizmeyi çoktan aşmış Barzani, bağımsız Kürdistan lâfları etmeye başlamıştır. Bu sırada ABD Dişişleri Bakanı Condolezza Rice’in Kürdistan söylemi ile Kenan Evren’in beyanı zaman ve mahiyet itibariyle tam bir uyum hâlindedir. Bu durum, Evren için iftihar vesilesi olmamalıdır.
12 Eylül darbecisi kuyuya bir taş atmıştır. Şimdi kırk deli onu çıkarmaya çalışmaktadır. Doğrusu, idraki zorlayıcı, hastalıklı bir vak’ayla karşı karşıyayız.