AB muhipleri; kendileri gibi düşünenlerin çoğunlukta olduğunu sık sık vurgular ve haklılıklarına gerekçe olarak gösterirler.
Kamuoyu görüşünü açıklayan rakamlar çok önemli. Ancak rakamlara dayalı bütün istatistik yorumlarında olduğu gibi kötüye kullanmaya uygun bir alan.
Kamuoyu yeterince ve doğru olarak bilgilendirilmiş olmalı ve ayrıca soru doğru sorulmalı. Şüphesiz sorgulanan deneklerin de seçimi çok önemli. Bu sebeple kamuoyu araştırması yapanların konularında eğitimli, deneyimli ve yansız olmaları gerekir.
Türkiye’de sık sık AB üyeliği konusu hakkında araştırma sonuçları yayımlanır. Bu yayınlar sonucunda oluşan genel kanı; Türk vatandaşlarının % 70 ve daha fazlasının AB üyeliğinden yana olduğu, Avrupalıların da % 70’inin Türkiye’nin üyeliğini istemediği şeklindedir.
Türk vatandaşları AB’nin Türkiye’den beklentilerini öğrendikçe bu oranın değişmekte olduğu, bugüne kadarki araştırmaların da çok doğru olmadığı ortaya çıkmaya başlamış bulunuyor .
Bir yıl kadar önce NTV’de, daha sonra Radikal gazetesinin birinci sayfasında yayımlanan bir araştırmada vatandaşlarımızın % 45 civarındaki bir kısmının AB üyeliğine “hayır” dediği açıklanıyordu. “Soru yanlış sorulmuş” dendi ve bu araştırma bir daha su yüzüne çıkarılmadı.
Asıl üzerinde durmak istediğim, 24 Mayıs 2002 tarihli Sabah gazetesinde (s.20) yayımlanan araştırma, Sorular güzel, başarılı bir kamuoyu yoklaması. 16 ilde 3 bin 224 vatandaşla konuşulmuş.
İlk soru AB’ye girelim mi? Cevaplar:
Evet: % 32.4
Hayır: % 17.2
Girelim ama taviz vermeyelim: % 49.8
Bu yüzdelere dayanan yorum ilginç. “Girelim ama taviz vermeyelim” diyenler “evet” kabul edilmiş ve manşete “Halkın % 82’si AB üyeliğini istiyor” başlığı atılmış. Elbette ki yanlış ve maksatlı bir değerlendirme.
AB’nin kendi ölçütlerinden taviz verdiği görülmemiştir. Bu durumda; “girelim ama taviz vermeyelim” diyenleri “hayır” diyenlerle birleştirmek daha mantıklı bir çözüm olur. Bu yorumla “hayır” diyenler % 67’dir.
Diğer soruların cevapları da bu sonucu doğruluyor.
AB bizi alır mı?
Alır: % 14.1
Almaz: % 45.2
Şartlara uyarsak alır: % 39.7
AB bizden ne istiyor?
Ekonomi, demokrasi ve insan hakları gibi alanlarda AB standartlarına uymamızı istiyor: % 52.8
Kıbrıs, Ege, bölücülük gibi konularda taviz vermemizi istiyor% 44.5
“AB bizi almaz” diyenler (% 45) ile “AB bizden Kıbrıs, Ege, bölücülük gibi konularda taviz vermemizi istiyor” diyenlerin (% 44.5) oranları; “AB’ye hayır” diyenlerle taviz vermeyenlerin birlikte düşünülmesi (% 67) gerektiğini doğruluyor.
Araştırmaların daha sağlıklı olması için kamuoyunun iyi bilgilendirilmesi, soruların doğru seçilmesi ve her cevabın kendi içinde değerlendirilmesi gerekir. Rakamlar birleştirilerek çıkarılan sonuçlar ve bu sonuçlara dayalı yorumlar sağlıklı sayılmamalı. Bu araştırmada AB’ye “evet” diyenlerin oranları % 32.4’tür.
Vatandaşların AB’nin bizden istediklerini öğrendikçe “Hayır” oylarının arttığı görülebiliyor. Türk-İş’in yayımladığı “AB Türkiye’den Ne İstiyor?” isimli broşür istenmeli ve incelenmelidir.1
AB üyeliğine “Evet” diyenlerin % 70’in çok altında olduğu ve bu oranın, kamuoyu AB’nin isteklerini öğrendikçe düştüğü elle tutulur şekilde görülebiliyor. AB muhiplerinin hiç yoktan işi aceleye getirme telâşlarının bir sebebi, zaman geçtikçe gerçeklerin, AB’nin niyetlerinin Türk kamuoyu tarafından daha iyi anlaşılması. AB üyeliğini isteyen bölücüler, gericiler, büyük tüccarlar ve Yahudi lobisinden çok, 2008 seçimlerinde Avrupa Parlâmentosuna girmeyi amaçlamış iyi lisan bilen bir kadro acele ediyor. Bu kadronun acelesi, 2008 Avrupa Parlâmento seçimlerine katılabilmek için 2007 tarihinde Türkiye’yi AB üyesi yapmak.
AB üyeliğinin, doğru anlatımla AB eyaleti olmanın Türkiye’den götüreceklerini iyi düşünmeliyiz.
DİPNOT
1. Türk-İş Genel Mrk. Bayındır Sok. Nu: 10 Kızılay-Ankara Tel: (0312) 433 31 25