Ana Sayfa 1998-2012 Kayıplarımız

Kayıplarımız

Süheyl Deliorman

Orkun dergisinin sahip ve yazı işleri müdürü Altan Deliorman’ın ağabeyi Sadık Süheyl Deliorman İstanbul’da vefat etti. 1925 yılında dünyaya gelen Süheyl Deliorman, İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Antalya, Adapazarı, Karaisalı ilçeleri ile Çankırı ve Konya illerinde savcılık yapmış, 1962’de İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimliğine tayin edilmişti. Buradaki görevinden sonra terfian Asliye Ceza Hâkimi olmuş, daha sonra da Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığına getirilmişti. 1984’te Devlet Güvenlik Mahkemelerinin kurulması üzerine İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi başkanlığına tayin edilmiş, burada 4 yıl görev yaptıktan sonra tekrar 4. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığına verilmişti. 1990’da emekliye ayrılan Süheyl Deliorman meslek hayatı boyunca, başarıları dolayısıyla defalarca takdirname ile taltif edilmiş, dürüstlük ve hakkaniyetin sembolü olarak hâfızalarda yer etmişti.

İki oğlu ve üç torunu bulunan Süheyl Deliorman, dost ve yakınlarının katıldığı cenaze merasimini takiben Silivrikapı Kabristanında toprağa verilmiştir. Mekânı cennet olsun.

Ekrem Marakoğlu

1936’da Gaziantep’de doğan Ekrem Marakoğlu, İstanbul Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra avukatlık mesleğine intisap etmiş ve hayatı boyunca serbest avukat olarak çalışmıştı. Genç yaşlarında Türkçülük ülküsüne gönül veren Marakoğlu, yüksek öğrenim öğrencisi iken Türkiye Komünizmle Mücadele Derneği’nin kurucuları arasında yer almış ve yönetim kurulu üyeliği i yapmıştı. Sonraki yıllarda da milliyetçilikle ilgisini daima muhafaza etmiş ve Milliyetçiler Kurultaylarına, Orkun Vakfı’nın toplantılarına katılmıştı.

Ekrem Marakoğlu, ceza avukatı olarak büyük bir ün kazanmış, üstlendiği dâvalardan başarıyla çıkmıştı. Avukatlık hâtıralarını dile getirdiği “Kırmızı Kadife” adlı eseri ilgi ile karşılanmıştı. Rahmetler dilediğimiz Ekrem Marakoğlu’nun aziz hatırasını daima muhafaza edeceğiz.

Baymirza Hayıt

Azat Türkistan dâvasının bayrak isimlerinden Baymirza Hayıt da hakkın rahmetine kavuştu. Kendisi, Türk dünyasının yetiştirdiği seçkin ilim ve fikir adamlarından biriydi. Özellikle Batı metodları ile yaptığı araştırmalarla tanınmıştı.

Baymirza Hayıt 1917’de Özbekistan’ın Nemengan şehrinde doğmuştu. Genç yaşında, Sovyetlere karşı çarpışan hür Türkistanlıların kurduğu askerî teşkilâtın ön safında görev almış, bu teşkilâtın başındaki Veli Kayyum Han’ın yardımcılığını yapmıştı. Savaşın sona ermesinden sonra ilim çalışmalarına başlayan Hayıt, Almanya’da yerleşmiş, eserlerini bu ülkede vermişti. Türkistan, Türklük dâvası ve bütün Türklük ideali ile ilgili çalışmaları yeni nesillere ışık tutan bu tarihçimiz, Köln’de toprağa verildi. Allah rahmetini esirgemesin.

(Baymirza Hayıt’ın cenaze merasimi ile ilgili bilgileri aşağıda ayrıca veriyoruz.)

Türkistan davasının savunucularından, Sovyetler Birliği rejim muhalifi Baymirza Hayit, Almanya’nın Köln kentindeki Merheim Askeri mezarlığında 07.11.2006 Salı günü islami törenle toprağa verildi.

31 Ekim 2006, Salı saat 05.00 surlarında Köln Porz Hastanesinde yaşamını yitiren Türkistan tarihçisi ve Sovyetolog Baymirza Hayit 60 yılı aşkın bir süredir Almanya’da yaşamaktaydı.

Köln DİTİB Merkez Camii’nde başlayan cenaze merasimine Avrupa’daki Türk kuruluşlarının yöneticileri ile Türk Dünyası’nın temsilcileri katıldı.

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in vefatı nedeni ile Türk Hükümeti yetkililerinin katılmadığı törene BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu katıldı.

Törende bir konuşma yapan Baymirza Hayit’in oğlu Ertay Hayit, babasının Türkistan mücadelesini anlattı.

Cenaze merasimine Türk Federasyon adına genel başkan Cemal Çetin, ATİB genel başkanı Fikret Ekin ve ATİB onursal başkanı Musa Serdar Çelebi, Avrupa Demokrasi Vakfı başkanı Aydın Yardımcı, DİTİB genel başkan yardımcısı Hayati Önel, Avrupa Cem Vakfı Genel koordinatörü Alişan Hızlı, Batı Avrupa Kırım Türkleri Dayanışma ve Kültür Merkezi genel başkanı Rafet Karanlık, Köln kazak Derneği yöneticileri, Amerika’daki Türkistan Cemiyeti başkanı Habdullah Hoca ve Enver Bek ile Avrupa’da yaşayan Türk dünyası derneklerinin yöneticileri ile hemşerisi olan Özbekler katıldı.

Türk Federasyon başkanı Cemal Çetin yaptığı konuşmada ’’Biz, onun açtığı yolda yürümeye devam edeceğiz. Bu ulu çınar yolumuzu aydınlatmaya devam edecek’’ derken diğer kuruluş liderleri de Baymirza Hayıt’ın Türkistan davası için yaptığı mücadeleyi dile getirdiler.

MHP lideri Devlet Bahçeli parti kurultayı nedeni ile, Ukrayna Parlamentosu milletvekili ve Kırım Türkleri lideri Mustafa Cemiloğlu ise Ukrayna Parlamentosunun gündeminden ötürü cenazeye gelemediler

Batı Avrupa Kırım Türkleri Dayanışma ve Kültür Merkezi Genel Başkanı Rafet Karanlık aracılığı ile bir taziyet mesajı gönderen Kırım Tatar Milli Meclisi başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu mesajında;

’’ Türk Dünyası, Sayın Baymirza Hayıt bey’in ölümüyle çok değerli bir yazarını, tarih araştırmacısını ve siyaset adamını kaybetmiştir. Bu kayıp nedeniyle Kırım Türkleri de Türk Dünyasının diğer toplulukları gibi büyük bir üzüntü içindedir. Sayın Baymirza Hayıt bey’in tarihimiz ve insanlarımız için yaptığı hizmetler, bir dava insanı olarak tarihe yaptığı katkıları saygıyla ve gönül borcuyla anılacaktır.

Kırım Tatar Milleti; Baymirza Bey’e Allah’tan rahmet, geride kalan ailesine ve dostlarına sabır diler.’’ dedi

Cenazeye ayrıca DYP genel başkanı Mehmet Ağar da taziyet mesajı gönderdi.

Din Hizmetleri Ataşesi Hasan Çınar’ın kıldırdığı cenaze namazından sonra Köln-Merheim Askeri mezarlığına götürülen cenaze gözyaşları içinde içlerinde almanların da bulunduğu bir kalabalık tarafından defnedildi.

Türkistan’dan getirilen topraklar mezarına serpilirken Özbekistan’da da aynı anda gıyabî cenaze namazı kılındığı öğrenildi.

Baymirza Hayıt’ın kabir yerinin 2 Dünya savaşında ölen askerlerin bulunduğu askerî mezarlıkta olması dikkat çekiciydi.

 

Orkun'dan Seçmeler